De synagoge in Elburg, gevestigd in de pakhuizen van de Joodse broers Wolff in de Graaf Hendriksteeg, werd op 19 januari 1855 feestelijk ingewijd. In Elburg woonden toen tientallen Joden die voor de sjabbat naar de synagoge kwamen. In de Tweede Wereldoorlog zijn 21 Joden vanuit Elburg gedeporteerd naar concentratiekampen. Menigeen liet kostbaarheden en persoonlijke spulletjes achter bij buren. “Wil je dit voor me bewaren tot ik weer terug ben…”
Er zijn in totaal 72 in Elburg geboren Joden omgebracht in Nazi-gaskamers. Veel achtergelaten spullen hebben een plekje gekregen in het Joods museum dat op 6 juni 2008 officieel werd geopend. Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijks leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond.
Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijks leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. Het museum biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. Sjoel Elburg presenteert de Joodse geschiedenis op een dynamische, onorthodoxe, boeiende en eigenzinnige wijze en laat daarmee een eigen museaal geluid horen.